Právě teď vrcholí sezóna chřestu. Spousta lidí se chřestu vyhýbá, protože se ho stále bojí a považuje ho za něco extra. Tyto zelené nebo bílé tyčky jsou extra, svým vzhledem a chutí, ale jinak s nimi můžete nakládat bez obav jako s každou jinou zeleninou.
Pokud si chcete chřest vychutnat samostatně, je nejlepší připravit si ho v páře s holandskou omáčkou, tato kombinace nikdy nezklame.
Potřebujeme pro 1 osobu:
Na holandskou omáčku:
Nejoblíbenější je zelený, bílý a fialový chřest. Je skvělým zdrojem vitamínu K, který je důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí
Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje váš imunitní systém. Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu. Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů. Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení. Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil. Chřest také obsahuje malé množství stopových prvků, jako jsou železo či zinek a vitamín B2 (riboflavin) a je dobrým zdrojem antioxidantů, které zpomalují stárnutí.
Pokud si chcete chřest vychutnat samostatně, je tento recept nejlepší volbou. Když byste ale chtěli zkusit něco jiného, navíc zdravého, bezlepkového a nadupaného bílkovinami, vyčarujte si chřestové placičky.