Už jsi někdy zkoušela banánový chlebíček? Jestli ano, tak víš, že se u vás už nikdy nestane, že byste vyhazovali hnědé banány, protože takové banány se jenom klepou na to, aby mohly skočit do téhle banánové buchty. Skvělá snídaně, skvělá svačinka, voňavé, křupavé na okrajích a vláčné uvnitř cosi, co tě prostě dostane! A ještě je to zdravé. Zkus mojí vytuněnou verzi s oříšky a sušeným ovocem.
Na menší formu (cca půlka plechu) potřebujeme:
1. Vyndáme si s předstihem všechny ingredience z lednice.
2. Sušené ovoce, co doma najdeme (třeba sušené meruňky, švestky, brusinky a rozinky) pokrájíme na malé kousky, dáme do misky a zalijeme vařící vodou. Ovoce se díky tomu stane šťavnaté a vláčné.
3. Po pár minutách mokré sušené ovoce (trochu protimluv, ale chápeš 🙂 … ) nalijeme do sítka a necháme okapávat.
4. Dva banány, tři vejce a změklé máslo ušleháme ručním šlehačem. Do směsi prosejeme všechny mouky a sodu.
5. Přidáme špetku muškátového květu, lžičku soli a lžičku skořice.
6. Jestliže máte doma rádi slaďochy, přidejte 3 – 5 lžic cukru nebo oblíbeného sladidla. Ale jestli upřednostňujete jemnou chuť, nemusíš už vůbec doslazovat. Banán spolu se sušeným ovocem osladí chlebíček dostatečně.
7. Vlašské ořechy vysypeme na prkénko, zakryjeme utěrkou a rozbombíme válečkem na menší kusy.
8. Drcené ořechy a okapané sušené ovoce vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do formy. Rozkrojíme podélně třetí banán a položíme na těsto.
9. Pečeme na 180 ° C asi 60 minut. Těsto zkoušej špejlí, když ji vytáhneš suchou bez lepivých drobečků, chlebíček je hotový.
Dobrou chuť!
A nezapomeň mi dát vědět, jak se ti povedlo, nebo třeba na FB nebo Insta poslat fotku, udělá mi to velkou radost 🙂 .