Léčivku známou jako žabinec jistě každý zná. Ptačinec žabinec je takový ten jemný plevel, kterého v záhonu najdete vždy nejvíce. Vehementně se ptačince zbavujeme, přitom netušíme, že je vlastně jedlý.
A co víc, velmi chutný. Mně osobně připomíná chuť mladých kukuřiček. A baští ho i můj Maxík, který nepozře špenát, ani nic zeleného na bramborách.
Jedná se dokonce o léčivou rostlinu bohatou na slizy, tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, kysličník draselný, kysličník křemičitý, vitamíny C, E, karotin a další. Ptačinec rozpouští hleny, podporuje krvetvorbu a hojí nemocnou kůži. Pomáhá vylučovat žaludeční šťávy, což je důležité pro dobré trávení, aktivuje funkci žlučníku a jater, pomáhá organismu získávat silnou imunitu.
Tak si pojďme z něj připravit tento vynikající salát.
ingredience:
zálivka:
Dobrou chuť :).