Salát z ptačince

Léčivku známou jako žabinec jistě každý zná. Ptačinec žabinec je takový ten jemný plevel, kterého v záhonu najdete vždy nejvíce. Vehementně se ptačince zbavujeme, přitom netušíme, že je vlastně jedlý.
A co víc, velmi chutný. Mně osobně připomíná chuť mladých kukuřiček. A baští ho i můj Maxík, který nepozře špenát, ani nic zeleného na bramborách.
Jedná se dokonce o léčivou rostlinu bohatou na slizy, tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, kysličník draselný, kysličník křemičitý, vitamíny C, E, karotin a další. Ptačinec rozpouští hleny, podporuje krvetvorbu a hojí nemocnou kůži. Pomáhá vylučovat žaludeční šťávy, což je důležité pro dobré trávení, aktivuje funkci žlučníku a jater, pomáhá organismu získávat silnou imunitu.
Tak si pojďme z něj připravit tento vynikající salát.

ingredience:

  • ptačinec žabinec
  • meduňka
  • máta
  • ledový salát
  • květ pažitky nebo pokrájená jarní cibulka
  • rajčata
  • lučina do salátu

zálivka:

  • olivový olej
  • jablečný ocet
  • sůl, pepř
  1.  Ptačinec velmi rychle vadne, takže nejlépe když ho natrháte a ihned zkonzumujete. Jen tak si zachová svou křupavost. Natrháme do mísy horní dvě třetiny rostliny (spodní část je jen stonek bez lístků).
  2. Ledový salát nakrájíme nadrobounko, aby nám krásně prostupoval celým salátem.
  3. Přidáme pokrájená rajčata, pár lístků meduňky a máty, pažitkové květy nebo cibulku.
  4. Osolíme, opepříme, zakápneme oliváčem a octem. A promíchneme.
  5. Hotový salát posypeme lučinou, nebo jiným oblíbeným sýrem.

Dobrou chuť :).

Jsem nadšenec do zdravého životního stylu a průkopník smoothie bowls. Zdravě myslet, zdravě jíst, hýbat se, plnit si své sny, meditovat, smát se a žít teď... to je můj Barevný život, tak ho pojďte žít se mnou. Více o mně se dozvíte zde >> Napsat mi můžete na eva@evinaholikova.cz nebo na facebooku >>
Komentáře