Maxíkovy tagliatelle s krevetami

Tenhle recept tak trochu vymyslel můj tříletý syn Maxík. Měla jsem doma tagliatelle (kupujeme domácí v Praze na Zbraslavi, jsou luxusní) a přemýšlela jsem, jak je připravím. Nechtělo se mi dělat tradiční bolognese, ani jenom klasiku s kečupem, ani uhlířské, jak děláváme u nás doma pořád dokola. Když jsem se zeptala Maxíka, s čím uděláme nudle, řekl: „Mami, já chci s krevetama.“
Tak tedy s krevetami, řekla jsem si. Jemu jsem sice udělala těstoviny jen s rajčatovou omáčkou a na to naservírovala krevety, protože mojí variantu se zázvorem a fenyklem by můj malý mlsounek nikdy nepozřel, ale i tak jsem se rozhodla tento recept po něm pojmenovat 🙂.  

Potřebujeme:

  • tagliatelle
  • mražené krevety
  • pórek
  • cherry rajčátka
  • fenykl (zelenina)
  • zázvor
  • mražená kukuřice
  • domácí rajčatová omáčka (nebo koupená rajčatová passata)
  • citrón
  • rýžový sirup
  • tajná ingredience :), moje „italské koření“ (nebo jemu podobné, případně úplně vynechte, nebo použijte jiné, které máte rádi)
  • sušený tymián
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka
  • olej
  1. Těstoviny dáme vařit do vroucí slané vody dle návodu.
  2. Zmražené krevety dáme taktéž vařit do horké vody, do které přidáme kromě soli ještě šťávu z citrónu (tak cca jedna lžíce stačí) a špetku tymiánu.
  3. Mezitím si na pánvi osmahneme nakrájený pórek, fenykl, tak tři malé plátky zázvoru. Po chvíli přihodíme ještě rajčátka a mraženou kukuřici.  Směs prohřejeme a okořeníme italským kořením, solí, pepřem.
  4. Do pánve přidáme rajčatovou passatu. Celkovou sladkokyselou chuť vyladíme citrónovou šťávou a rýžovým sirupem. Já mám ráda, když je citrón v jídle hodně cítit, takže jsem vymačkala skoro jeden celý, ale záleží na vašich chuťových preferencích.
  5. Do hotové směsi zeleniny vmícháme uvařené tagliatelle.
  6. Servírujeme směs s těstovinami. Na ně naskládáme krevety a celý talíř posypeme lístky bazalky. Dobrou chuť 🙂 .

 


Domácí rajčatová passata

Tuto omáčku dělávám  nejčastěji na konci léta z přebytků rajčat ze zahrádky, ale pokud si ji budete chtít vyzkoušet vytvořit, určitě vám stejným způsobem poslouží i kupovaná rajčata kdykoliv v roce.
Rajčata a cibuli dejte péct do trouby na 200°C. Průběžně kontrolujte a jakmile se sem tam objeví černá slupka (ano, úplně černá, spálená, nebojte se toho), tak vypněte.
Rajčata i s cibulí tak, jak jsou, rozmixujte a propasírujte. Propasírovanou hmotu dejte na sporák a vařte tak dlouho, abyste odpařili vodu z rozmixovaných rajčat až na požadovanou hustotu. Na závěr přidejte trochu soli, nandejte do sklenic a zavařte tak, jak jste zvyklí. (Já zavařuji v troubě, je to super, čistá práce 🙂 . )

Domácí italské koření

Často přidávám do jídel svojí tajnou speciální ingredienci, a tou je moje vlastní koření, které si míchám (nazývám ho „italské“) a v něm jsou: sušená rajčata, rozmarýn, levandule a bazalka. Rajčata a bazalku suším v sušičce, ostatní bylinky v létě na sluníčku. Poté vše rozmixuji ve výkonném robotu. Kdo máte zahradu, určitě si zkuste toto koření vyrobit, je to pecka.

Krevety

Tyto potvůrky obsahují opravdu mnoho cenných látek pro naše tělo.
Největším benefitem krevet je obsah vitamínů a živin, které obsahuje. Krevetami si můžete doplnit denní příjem železa, vápníku, sodíku, fosforu, zinku, hořčíku a draslíku, stejně jako vitamínu A, vitamínu E, vitamínu D, B6 a dokonce i vitamínu B12! Obsahuje také jód, thiamin, riboflavin a niacin.
Krevety jsou také skvělým zdrojem bílkovin a vitaminu D. A jsou super na hubnutí, protože konzumací krevet nepřidáte takřka žádné sacharidy k vašemu dennímu příjmu.

Fenykl

Tato u nás stále ještě málo známá a používaná zelenina má specifickou, mírně nasládlou kořenitou chuť, která je dána vysokým podílem éterických olejů. Fenykl je důležitým zdrojem vlákniny, vitaminu C, kyseliny listové a draslíku. Vysoký podíl vlákniny pomáhá řešit potíže trávicího traktu, váže toxiny a tukové látky ve střevech, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků.
Vysoký obsah draslíku podporuje hospodaření s vodou a funkci buněk, vitamin C podporuje imunitní systém a mentální svěžest. Kyselina listová je účinným prostředkem na posílení nervů a podporu dobré nálady. Fenykl také obsahuje 12 důležitých stopových prvků a 14 aminokyselin v ideálním složení.

Zázvor

Zázvor má obrovskou léčivou sílu. Obsahuje mnoho stopových prvků (fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo, atd.), vitaminy C a A, B1 a B2, dále i aminokyseliny a esenciální oleje. Zázvor snižuje hladinu cholesterolu, zrychluje metabolismus a pomáhá eliminovat toxiny, zvyšuje vytrvalost, zmírňuje chronickou únavu, zpomaluje proces stárnutí, eliminuje kvašení a hnití ve střevech, zvyšuje duševní aktivitu a má příznivý vliv na funkci mozku.
Nejčastěji se v českých podmínkách používá v podobě čaje proti chřipce a nachlazení (pár plátků zázvoru zalijeme horkou vodou, přidáme med a citrón). V asijských zemích se však nejčastěji používá jako výborné koření, které dá jídlu ten správný říz.

Domácí těstoviny

Pokud máte možnost, vyrobte si domácí těstoviny, nebo si kupte čerstvé domácí těstoviny. Zkuste zapátrat, možná někde u vás v okolí také objevíte, kde je prodávají. Kromě Pasta Fresca na Zbraslavi, vím ještě, že je prodávají také v Příbrami v bezobalovém obchodu YESBez.

 

Jsem nadšenec do zdravého životního stylu a průkopník smoothie bowls. Zdravě myslet, zdravě jíst, hýbat se, plnit si své sny, meditovat, smát se a žít teď... to je můj Barevný život, tak ho pojďte žít se mnou. Více o mně se dozvíte zde >> Napsat mi můžete na eva@evinaholikova.cz nebo na facebooku >>
Komentáře