houbové škvarky

Houbové škvarky

Když máte spoustu mladých bílých hříbků, skvělý způsob, jak je uskladnit, je zavařit na kyselo. Anebo vyzkoušejte houbové škvarky. Je to naprostá bomba, kterou si u nás doma každý podzim dopřáváme. A jestli nemáte zrovna po ruce čerstvé houby, vyrobte si škvarky z hub mražených. Postup bude stejný, jen se vám prodlouží doba smažení.

Co potřebujeme?

  • hříbky
  • olej
  • sůl
  • kmín

Jak na to?

Hodit se nám budou pouze tedy hřiby smrkové a hřiby dubové, mladé, ještě takové ty, co mají bílé rourky (spodní část klobouku). (Starší houby jsou zespoda již žluté a jsou příliš měkké.)

Vybereme z lesního úlovku jen ty nejmenší kousky, nejlépe tak do 5 cm.

Postup

1. Hříbky si pokrájíme na menší kousky. Nebojte se jich nakrájet hodně, kousky se smrsknou na míň jak polovinu své velikosti.

2. Na pánvi rozehřejeme olej. Tentokrát se nebudeme bát a dáme ho tam dost. Tedy ne, jak vždy radím po vzoru zdravého životního stylu „natři lehce pánvičku“, ale zase né úplně tak, že by v něm houby plavaly. Přiměřeně :). Mrkněte se na video v závěru tohoto receptu.

3. Hříbky hodíme na pánev a za občasného míchání smažíme, dokud nejsou kousky úplně zlatavé. Bude to chvíli trvat, záleží na tom, kolik mají vody právě ty vaše houby, ale může to být klidně až 20 minut. Ale pozor, je to jako s topinkami… musíte vystihnout ten správný moment, o vteřinu později už mohou být škvarky připálené, a tím pádem hořké. Takže pořád míchejte a od pánve neodcházejte.

4. Škvarky by měly po vysmažení jakoby chrastit, poslechněte si v krátkém videu.

 

5. A ještě TIP pro fajnšmekry: na závěr vmíchejte do hotových škvarků kousek másla a nasekanou pažitku, případně česnek.

Tentokrát to není ode mě stopro zdravá strava, protože cokoliv smaženého, ať je to sýr, brambora nebo houba, jsou zkrátka vždycky nacucané nezdravým přepáleným tukem, ovšem pokud to budete brát jako zdravější alternativu
k vepřovým škvarkům, tak to vlastně tip pro zdraví je. A pokud škvarky stejně jako já po upražení řádně osušíte papírovými utěrkami, tak se vůbec nejedná o žádný velký prohřešek.

Škvarky se dají zobat samotné, často si je připravíme už během čištění hub. Anebo si z nich něco dobrého uvařte. Zkuste třeba Hříbkové rizoto na víně nebo Těstoviny s hříbkovými škvarky. Recepty na obě tyto ňaminy najdete již brzy na mém blogu.

Děláte také doma houbové škvarky? Nebo o nich slyšíte poprvé? Vyzkoušeli jste je? Jaký sklidily úspěch? Podělte se v komentáři. 

Jsem nadšenec do zdravého životního stylu a průkopník smoothie bowls. Zdravě myslet, zdravě jíst, hýbat se, plnit si své sny, meditovat, smát se a žít teď... to je můj Barevný život, tak ho pojďte žít se mnou. Více o mně se dozvíte zde >> Napsat mi můžete na eva@evinaholikova.cz nebo na facebooku >>
Komentáře