Chilli bez carne

Když jsem jedla pravidelně maso, chilli con carne patřilo mezi má hodně oblíbená jídla. Kdo by náhodou neznal, carne = španělsky maso a jedná se o pokrm z mletého hovězího masa, fazolí a chilli. Geniální záležitost. Dlouho jsem jako bezmasou variantu vařila prostě jen fazole, než jsem objevila, že se dá takhle parádně nadrobit vege burger, vznikne z toho pak naprosto luxusní chilli bez carne!

Tak na 2 porce potřebujeme:

  • jeden burger Garden Gourmet
  • 200 g mražených fazolí, případně konzerva
  • půlka červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • jedna velká cibule
  • olej
  • koření chipotle*, drcené chilli papričky nebo jiné pálivé koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • pepř
  • 2 kostičky hořké čokolády
  • čerstvý koriandr
  • případně cukr, kokosový cukr či jiné sladidlo
  1. Na pánvi osmahneme cibuli na trošce oleje.
  2. Vidličkou rozňahňáme burger a přihodíme k cibulce.
  3. Přidáme fazole. Já si vařím fazole ve velkém, pak je zamrazím a odebírám si požadované množství (tip na příště), ale poslouží nám samozřejmě i plechovka.
  4. Přihodíme rajský protlak. Můžeme přidat i rajčata v plechovce, nebo v létě čerstvá rajčata, musíme pak ale řádně dosladit.
  5. Přimícháme utřený česnek a všechno koření, na žádné nezapomeneme. Jen ta správná kombinace koření vytvoří tu pravou chuť chilli con carne. Chvíli chuť laďte, vykouzlete pálivost dle vašich představ a dotvořte ideální zemitou, pálivou a nasládlou chuť. A nezapomeňte ani na hořkou čokoládu, ta dá tomuto jídlu ten správný punc.
  6. Talíř ozdobte kouskem červené papriky a čerstvým koriandrem.
  7. A máte hotovo. Přeji dobrou chuť 🙂 .

Budu ráda, když se podělíte o svou zkušenost s vařením tohoto receptu v komentáři. A jestli máte rádi bezmasá jídla, mrkněte ještě na recept na Vege boršč


* Chipotle jsou uzené chilli papričky jalapeños. Kdo má rád pálivé koření, určitě zná. Jalapeños mají svou nezaměnitelnou nakyslou chuť a umějí vytvořit ve svém konzumentovi naprostou závislost. Chuť uzených „chalapeňosek“ nemá s chutí těch čerstvých nebo nakyselo naložených, jak se nejčastěji prodávají, moc společného, ale opět se jedná o jedinečnou nezaměnitelnou chuť. Koření chipotle jsou sušené uzené papričky jalapeños nadrcené na prášek. Kupuji na seminka-chilli.cz

Jsem nadšenec do zdravého životního stylu a průkopník smoothie bowls. Zdravě myslet, zdravě jíst, hýbat se, plnit si své sny, meditovat, smát se a žít teď... to je můj Barevný život, tak ho pojďte žít se mnou. Více o mně se dozvíte zde >> Napsat mi můžete na eva@evinaholikova.cz nebo na facebooku >>
Komentáře